Gentse floraliën fleuren het imago van ons land op

Margot Vanlaet
Published on Sunday 160424
Tentoonstelling Bijloke
Dit jaar vindt de 35e editie van de Gentse Floraliën plaats. Na de aanslagen in Brussel is het niet goed gesteld met het imago van ons land. Toch komen toeristen van over de hele wereld het bloemen- en plantenfestival bezoeken.

Al in 1809 vond de eerste editie van de Floraliën in Gent plaats. Ruim 207 jaar later loopt de 35ste editie van de bloemen- en plantententoonstelling. Heel wat floristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars van over de hele wereld stellen er hun creaties tentoon. Van bonsai tot de bekende Gentse azalea’s. Tien dagen lang kan je de creaties bezoeken, nog tot 1 mei.

Dat er om de vijf jaar een editie van de Floraliën zou plaatsvinden werd al beslist in 1838. Internationale juryleden kwamen de planten keuren. Ook nu gebeurt dit nog. De organisatie rijkt vier prijzen uit. Een prijs voor de beste individuele deelname, beste groepsdeelname, beste internationale deelname en de prijs voor de vakjury.

Vier locaties in de kijker

Tentoonstelling LeopoldskazerneJarenlang vonden de Floraliën plaats in Flanders expo. Dit jaar ruilen ze hun vaste locatie in en trekken ze naar de stad. Op vier locaties in Gent kan je creaties met bloemen en planten bekijken. De Bijloke, de Leopoldskazerne, het Sint-Pietersplein en het Citadelpark zijn omgedoopt tot een floraal paradijs. De organisatie voorziet pendelbussen om van de ene naar de andere locatie te trekken.

Op de Bijloke staan vooral bamboe, Japan en de Gentse azalea centraal. Het binnenplein van de Leopoldskazerne is dan weer omgetoverd tot een tropisch bos. Het Sint-Pietersplein geeft ons een kijk op de Vlaamse sierteelt en de zeven hoofdzonden. In het Citadelpark kan je genieten van aangelegde binnentuinen en de impact van bloemen op de maatschappij.

Toeristen niet afgeschrikt

‘Als we bang worden, doen we de anderen een plezier.’

Een Chinese jongeman heeft al jaren familie wonen in België. Om samen met zijn familie de Floraliën te kunnen bezoeken, vloog hij over uit China. Hij en zijn familie bezoeken graag dit soort tentoonstellingen. De aanslagen in Brussel schrikken hen niet af om samen wat tijd op drukke plaatsen door te brengen. Voor hen blijft het doorbrengen van tijd met de familie het belangrijkst.

Het imago van België na de aanslagen op 22 maart nam een flinke duik. Maar toch schrikt het toeristen van over de hele wereld niet af om het festival te bezoeken. Ook de Floraliën nemen veiligheidsmaatregelen. Zo voorziet de organisatie veiligheidsagenten en krijgt elke bezoeker een polsbandje waarmee ze zich moeten in- en uitscannen.

Een Peruaanse vrouw woont al een aantal jaar in België. Ze is verzot op bloemen en bezoekt dan ook elke editie van de Floraliën. Ook dit jaar is ze er weer bij. Angst heeft ze niet. ‘Als we bang worden, doen we de anderen een plezier’, zegt ze. Ze benadrukt dat wij sterker in onze schoenen staan.

Niet enkel China en Peru zijn vertegenwoordigd op het stadsfestival. Ook een Poolse toerist bezoekt met zijn familie de Floraliën. Hij en zijn familie houden van bloemen- en plantententoonstellingen en vlogen speciaal voor de Floraliën over uit Polen. Op het evenement zelf ervaart hij geen angst. ‘Op de luchthaven van Zaventem waren we wel wat bang door de strenge controles’, zegt hij. ‘Maar we aanvaarden het, voor ons is het geen probleem’, voegt de toerist er nog aan toe.