Film ‘Black’ in de realiteit: stadsbendes nog altijd actief in Matonge

Kevin Meyvaert
Published on Saturday 160312
15 jaar na de oprichting van de speciale politiecel Matonge is de Afrikaanse wijk in Elsene er een stuk op vooruitgegaan. De criminaliteit daalt en de trafiek van harddrugs is er bijna verdwenen. Maar stadsbendes zoals in de film 'Black' zijn er nog actief en cannabis is er het nieuwe goud.

Op één april 2001 beslist de toenmalige burgemeester van Elsene, Willy Decourty, om een speciale cel Matonge op te richten. Twee maanden daarvoor is een zwarte drugsdealer, Fololo, in de wijk doodgeschoten door de politie. Er volgen dan drie dagen van zware rellen in de Matongewijk. Voor de gemeente is dat de druppel die de emmer doet overlopen en zo is de cel Matonge geboren.

‘Alles wat ik in de film “Black” gezien heb, hebben die bendes ooit gedaan’

Vandaag, vijftien jaar na de oprichting van de speciale cel, zijn de resultaten in de wijk zichtbaar. De criminaliteit daalt en heroïnegebruikers moeten hun heil ergens anders gaan zoeken.

Vooral de communicatie met de Afrikaanse gemeenschap is sterk verbeterd dankzij de speciale cel.Vroeger leefde bij die gemeenschap het idee dat de Belgische politie racistisch was en dat ze zwarten oppakten gewoon omdat ze zwart waren. ‘Vandaag weten de mensen dat we de dealers komen weghalen en niet meer een zwarte vanwege zijn kleur’, klinkt het bij de politie in Elsene.

Film ‘Black’ in het echt

Naast die positieve resultaten heb je, ook vandaag nog, te maken met twee grote problemen in Matonge. Enerzijds de stadsbendes en anderzijds de cannabis. De Black Wolves zijn één van de bendes die actief zijn in Matonge. En het zijn alles behalve doetjes getuigt een hooggeplaatste bron binnen de politie in Elsene:

‘Alles wat ik in de film Black gezien heb, hebben die bendes ooit gedaan’. Afrekeningen tussen bendes, maar ook binnen de bendes zelf woedt er soms een hevige strijd tussen concurrenten. ‘Soms vermoordt de nummer twee van een bende de baas om zo zelf de grote man binnen de bende te worden’, aldus een inspecteur van de cel Matonge.

Ook cannabisgebruikers oppakken

Het tweede probleem binnen Matonge verwoordt de inspecteur zo: ‘Als je cannabis nodig hebt, dan kan je al shoppend door Matonge stappen en je grammetjes kopen’. Daarom is Elsene bezig met nieuwe maatregelen die de cannabis moeten verdrijven uit Matonge. De politie pakt naast de dealers nu ook de gebruikers aan. Als iemand betrapt wordt op het kopen of gebruiken van cannabis kan die persoon een boete van 90 euro verwachten.

Voor de politie-inspecteur is het legaliseren van cannabis geen oplossing: 'Het zal helemaal niets veranderen aan het probleem van cannabis. De grootste dealer van cannabis wordt dan gewoon de staat'. Ook de hooggeplaatste bronnen binnen de politie in Elsene zijn allerminst te vinden voor een legalisering van cannabis: 'Als de dealers geen cannabis meer kunnen dealen, dan vinden ze wel iets anders om geld mee te verdienen'.

Anderlecht volgende Matonge

Binnen de politie in Elsene is men er zeker van dat Anderlecht het volgende Matonge wordt. Door de steeds duurdere woningen in de Matongewijk, onder meer door de druk van de Europese Commissie in Elsene, trekken de mensen er weg. De place Bara, net achter het Zuidstation, zou volgens onze politiebronnen binnen enkele jaren de volgende Afrikaanse wijk van Brussel worden. Met al de problemen die dat met zich meebrengt.