Erasmusstudent in Noorwegen: mijn verwachtingen klopten niet altijd met de realiteit

Nadine Claes
Published on Thursday 160303
Voor ik op Erasmus vertrok naar het Noorse stadje Volda, zat ik met heel wat negatieve verwachtingen. Maar de werkelijkheid viel beter mee. Zo zijn Noren niet zo koel als ik dacht en is het er minder koud en donker dan we denken.

Mijn tijd in Noorwegen zit er bijna op. Binnen een paar weken ben ik terug thuis. Ik heb veel bijgeleerd over zowel leven in het Noorden als in het buitenland studeren. Mijn verwachtingen kwamen dan ook niet altijd overeen met de realiteit. Hieronder vind je een paar vooroordelen die ik had over student zijn in Noorwegen en hoe de werkelijkheid was. 

Noren zijn koel en teruggetrokken

Als ik tegen verschillende mensen zei dat ik naar Noorwegen ging, kreeg ik vaak te horen: 'Bereid je maar voor, want de mensen daar zijn asociaal.'  Dit klopt gedeeltelijk. Noren zijn inderdaad wat meer teruggetrokken en beginnen niet vaak uit zichzelf te praten tegen iemand die ze niet kennen. Maar als je zelf de eerste stap zet, bloeien ze open. En wanneer ze gedronken hebben, valt de koelheid helemaal weg. Dan zijn het net andere mensen. Alles hangt natuurlijk af van persoon tot persoon.

Noorwegen is duur

Noorwegen is na Zwitserland het duurste land ter wereld. Bijna alles kost hier meer dan in België. De prijzen in de supermarkt zijn hoger. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de verschillen tussen de winkels. In de ene is het brood goedkoper, terwijl je in de andere moet zijn voor goedkopere groenten. Ook rondreizen in het land is enorm duur. Het is voordeliger om een auto te huren met een paar mensen dan een bus of een  vlucht te nemen. Als je graag uitgaat, is Noorwegen niet de ideale plaats. Voor de meeste events moet je toegang betalen en een pintje bier kan hier gemakkelijk oplopen tot 7 euro.

Wat moet ik doen in het weekend?

Dit was een van mijn grootste angsten voor ik vertrok. In België zit ik op kot en ga ik van maandag tot vrijdag naar school. In het weekend rust ik uit, werk ik voor school, spreek ik af met vrienden en spendeer ik tijd met mijn familie. Die laatste twee kan ik hier niet doen. Dacht ik. Maar je maakt enorm snel nieuwe vrienden, dus je weekends zijn goed gevuld. Zaterdag en zondag zijn ook ideaal om daguitstapjes te doen of om een weekend weg te gaan.

Hoe ga ik het vier maanden volhouden in een bergstadje?

Volda is een klein stadje dat midden in de Noorse Fjorden ligt. Waar je ook kijkt, overal zie je bergen. In het begin wist ik niet of ik het hier vier maanden ging volhouden. Na twee jaar in een grootstad als Brussel studeren, ging ik ineens naar een kleine plaats in de bergen. In Volda zelf is er niet veel te zien, behalve het mooie uitzicht. Toch zijn de vier maanden dat ik hier zat snel voorbijgegaan. De dagen waren goedgevuld met uitstapjes naar andere steden, plezier met vrienden, werken voor school en genieten van de prachtige natuur.

In Noorwegen is het altijd koud

Het weer in Noorwegen is onvoorspelbaar. De ene dag ligt er 10 cm sneeuw en is het -2°C, de andere dag is het dan weer 10 graden warmer. Het kan ook zijn dat het in Volda mooi weer is, maar dat het 10 km verderop stormt. Wat veel mensen denken, is dat het in Noorwegen altijd sneeuwt, regent en koud is. Dit klopt niet. Ik heb dit semester veel geluk gehad met het weer. De zon heeft vaak geschenen en in het begin was het zelfs veel te warm. Daar was ik niet op voorbereid, want ik had enkel lange broeken en dikke truien mee. Begin november konden we soms nog rondlopen zonder jas. Nu is het weer wat minder. Het regent vaak. Maar soms sneeuwt het en dat is wel fijn.

Op Erasmus gaan is een duik nemen in het onbekende. Je hebt heel wat verwachtingen en angsten, maar die kloppen niet altijd. Ik kan iedereen aanraden om dit te doen. Het is een unieke ervaring waar je enorm veel bijleert op verschillende vlakken. Noorwegen kan ik ook aanraden. De natuur is prachtig. Je kan het met niets vergelijken. Doen dus!