Een trektocht door de Noorse natuur

Thibault Spruytte
Published on Wednesday 190424
Oslo is voor mij geen stad. Omringd door bossen en fjorden ben je onmiddellijk in contact met de natuur en heb je het gevoel in de wildernis te zitten. Het is een ongelooflijk gevoel om uit je appartement te stappen en te zeggen: "Welke prachtige wandeling ga ik vandaag maken?"

Ik verblijf in een van de grootste studentendorpen van Oslo, Kringsja. Het is een dorp met enkele hoge appartementsgebouwen en er verblijven zo'n zesduizend studenten, maar je hebt niet het gevoel dat je in een stad bent. Van het centrum van Oslo tot aan mijn appartement is het twintig minuten sporen met de metro. Tijdens die rit in de metro zie je de verandering van stad naar natuur. Na vijf minuten is er geen hoogbouw meer, na vijftien minuten zie je grote huizen met grote tuinen en veel groen en na twintig minuten is er mijn studentendorp. Het beste aan de plek waar ik woon? Het feit dat in je in vijf minuten naar Sognsvann kan wandelen, het grootste meer van Oslo. Het is een oase van rust. In de week kom je er amper mensen tegen en kan je rustig rond het meer wandelen en genieten van de ongerepte natuur die je rondom jou ziet. Het is voor mij een ritueel om na mijn lessen een uurtje rond het meer te gaan wandelen, alleen of met vrienden.

Het is voor mij een ritueel om na mijn lessen een uurtje rond het meer te gaan wandelen.

Studeren in Oslo is ongelooflijk. Iedereen is er vriendelijk en open om nieuwe culturen te leren kennen. Zeker wanneer je zegt dat je uit België komt en graag bier drinkt. Noren drinken graag, dus iemand die ook graag bier drinkt, wordt onmiddellijk aanvaard in de groep. Nog een voordeel is de natuur. In Oslo kan je veel dingen doen in de natuur, maar als je echt wilt ontdekken moet je eropuit trekken. Dat is wat ik deed toen mijn vriendin op bezoek kwam. Een week, niet meer niet minder. We hadden zeven dagen om tweeduizend kilometer af te leggen en de belangrijkste plaatsen te zien die we op onze route uitstippelden. We huurden een auto en vertrokken met pak en zak. We zagen de mooiste plaatsen, leerden nieuwe mensen kennen. Het was een ongelooflijke ervaring.  Een van de eerste plekken die we bezochten was Preikestolen. Die naam zegt je misschien niets, maar het is een rots van 700 meter hoog die je wellicht al op foto’s hebt gezien of kent als een van de decors uit Mission Impossible 6. Wij hebben die foto’s niet kunnen nemen. Toen wij naar de top klommen regende het en was het enorm mistig: dus geen foto’s. Het is een ongelooflijk mooie plek, maar wij hebben er niet ten volle van kunnen genieten door het weer.

Dan kwam Bergen, de oudste havenstad van Noorwegen. Een prachtig klein stadje dat bruist van het leven. Tegelijk modern en stokoud. De kabelbaan naar het hogergelegen plateau met een volledig natuurpark was de moeite. Eens boven kan je met een zicht over heel de stad een theetje drinken of een wandeling maken in het park.

Vanuit Bergen vertrokken we naar een gletsjer waar iemand ons over had verteld. Een wandeling en klim van ongeveer vier uur bracht ons tot aan de voet van de gletsjer. Zoiets had ik nog nooit gezien. Een enorme muur van ijs waar je bijna door kon kijken, zo helder was het. Het was een uiterst zware dag voor ons. Na de tocht naar boven, kwam ook nog de tocht naar beneden. Pijnlijk voor de benen.

Op de weg terug naar Oslo zagen we af en toe een prachtige waterval; of een hert dat over de weg liep. Eens terug in Oslo hadden we niet eens het gevoel dat we weer in de stad waren, het voelt eerder aan als een groot dorp. Ook al zijn ze nu volop aan het bouwen in het centrum. Oslo wordt een wereldstad, dat voel ik gewoon. Er zijn grote bedrijven die zich hier komen vestigen en enorm veel buitenlanders die hier komen werken.

Ik geniet van mijn tijd hier in Oslo. Je maakt hier vrienden voor het leven en leert zoveel nieuwe culturen kennen. Ik ben vooral blij dat ik dicht bij de natuur ben,dat was heel belangrijk voor mij. Ik kan hier binnenkort gaan skiën, sleeën en wandelen in de sneeuw. Ik kan aan het meer een kampvuur maken met mijn vrienden en genieten van een biertje en een leuke babbel.

Oslo is echt mijn tweede thuis geworden.