Een terugblik op mijn 52 dagen in Birmingham

Youssra Bouydiri
Published on Tuesday 171031
Het is Halloween en voor de eerste keer ooit vier ik dit in Birmingham. Ik ben hier nu al een goede anderhalve maand en de stad heeft mij aangenaam verrast. Ik maakte me wat zorgen voor ik vertrok want ik hoorde vaak dat het beste aan de stad de M1 richting Londen was. Niet dus.

Ik kwam aan op 9 september, na acht lange uren in de auto en ik kreeg al meteen een warm welkom: regen. Ik deel een flat met zes andere Erasmusstudenten: twee Duitsers, een Hongkongse, een Koreaanse, een Ghanese en een Taiwanese. Tijdens de eerste twee weken gingen we vaak uit, er werden dan ook feestjes georganiseerd door de universiteit in de beste clubs van de stad. Freshers zijn de perfecte ijsbrekers en ik heb er veel mensen ontmoet, zowel internationale als Britse studenten.

Editors live op Beyond The tracksNaast talloze feestjes worden er ook andere activiteiten georganiseerd tijdens freshers, van lasertag tot lunch met de plaatselijke nonnen. Het kan allemaal in Birmingham. Hier student zijn, heeft trouwens heel wat voordelen, zo heb ik Editors live gezien voor tien pond. Probeer dat maar eens in België.

Romeins bad in Bath?

Op Erasmus gaan is natuurlijk veel meer dan feesten, festivals aflopen en lunchen met nonnen. Je moet af en toe, net niet elk weekend, ook gewoon eens op citytrip gaan. De universiteit of de studenten zelf organiseren elk weekend een trip naar een andere stad, steeds voor een voordelige prijs. Openbaar vervoer in Engeland is nogal duur, dus als je voor dertig pond naar Stonehenge en Bath kan gaan, dan doe je dat ook.

Ik heb de niet zo impressionante, maar toch historisch interessante rotsen gezien en heb dus ook Bath bezocht. De stad is bekend om haar natuurlijke warmwaterbronnen en prachtige Romeinse architectuur. Er hangt er romantische sfeer in Bath en dat gevoel deel ik met Jane Austen. Ze heeft de stad namelijk als inspiratie gebruikt in haar romans Northanger Abbey en Persuasion.

Tijd voor een citytrip!

Naast Bath heb ik ook Manchester, Liverpool en Barmouth bezocht. Barmouth is een aanrader als je eens goed ziek wilt worden, ik heb na de trip namelijk een longinfectie opgelopen. Puur rotweer, heel het jaar door blijkbaar. Maar ja, het ligt in Wales, wat had ik nu verwacht? In Manchester had ik het meer naar mijn zin. De muziekscène is er overweldigend en de terrasjes en vintagewinkels deden mij even terugdenken aan Brussel.Erasmusstudenten in Manchester

Ook Liverpool is een aanrader. De havenstad heeft mij aangenaam verrast. Ik had nooit verwacht dat de stad zo’n rijke geschiedenis zou hebben. Onze gids herhaalde meermaals dat de stad altijd al een sterke reputatie had op gebied van scheepsbouw, hij was blijkbaar even vergeten dat de Titanic hier geregistreerd stond.

Birmingham City University

Genoeg over vrije tijd, straks gaan we nog vergeten dat ik hier op Erasmus ben. Birmingham is een echte studentenstad met verschillende grote universiteiten. Ik studeer media aan Birmingham City University, een immense universiteit die verschillende gebouwen in het stadscentrum inpalmt. De faciliteiten voor mediastudenten zijn echt fantastisch. Professionele tv- en radiostudio’s, green screens en een hele batterij opnameapparatuur.

Op het gebied van vakken heb je veel vrijheid. Tijdens induction week krijg je een lijst met mogelijkheden waarvan je twee theorievakken en twee praktijkvakken moet kiezen en de mogelijkheden zijn geweldig. Wil je muziekvideo’s leren maken? Geen probleem. Wil je de geheimen en vuile truukjes van de muziekindustrie te weten komen? Ga ervoor. Hier de muziekindustrie kunnen bestuderen is echt geweldig, het was altijd al één van mijn droomvakken.

Erasmus is echt een geweldige ervaring. Op anderhalve maand heb ik mensen van over heel de wereld ontmoet, ik leer verschillende culturen kennen (vooral het eten dan) en maak momenten mee waarvan ik weet dat ik ze nooit ga vergeten. Het is een avontuur en ik kan het alleen maar aanraden.