Een terugblik met de ‘mama’ van Erasmix: Heidi Lenaerts

Jesse Van Pée
Published on Thursday 111006
Vijftien jaar journalistieke productie in de bachelor journalistiek. Tijd voor een terugblik met de eerste hoofdredactrice van het tijdschrift Erasmix.

Precies vijftien jaar geleden, in 1996, rolde de eerste editie van dit magazine (tot vorig jaar Het Communiqué) van de drukpersen. Niemand minder dan Heidi Lenaerts (35) zette toen de lijnen uit als allereerste hoofdredactrice van dit blad. Na haar studies aan de Erasmushogeschool werd ze onder andere nieuwslezeres bij Studio Brussel en presentatrice van het jongerenmagazine Shoot op Ketnet. Ze presenteerde ook enkele jaren de prijsuitreiking van de Gouden Uil en dit jaar stond ze op de Internationale Vrouwendag voor een dag aan het roer van De Morgen. Onlangs beviel ze van haar tweede kindje. Tijd voor een gesprek met onze 'mama'.

Heidi Lenaerts: “Wat wij toen deden, kan je niet  vergelijken met wat jullie nu maken. Het Communiqué was dat eerste jaar maar een krantje, zo geweldig was het allemaal niet georganiseerd. Onze redactie telde maar zeven leden en we hielden geen redactievergaderingen, zoals jullie. We kregen geen lesvrije weken om ons volledig op dit project te storten. Veel artikels belandden maar per toeval in het krantje. Mijn interview met Bart De Pauw en Tom Lenaerts was eigenlijk een opdracht voor een ander vak op school. Het Communiqué was echt nog een rommeltje.”

Voelde je het Communiqué aan als een kans die je moest grijpen?

Lenaerts: “Ja! Ik wilde niet gewoon op de schoolbanken zitten. Ik studeerde eerst Germaanse, maar dat was me veel te theoretisch. Ik wist dat ik in de journalistiek wilde terechtkomen. Ik ben dan met ‘Pers en Voorlichting’ aan de Erasmushogeschool begonnen, de voorloper van de huidige opleiding journalistiek. Omdat het meer op de praktijk gericht was. Hier kreeg ik ook de kans om stage te lopen.”

Nochtans krijgen de journalistieke opleidingen in Vlaanderen de kritiek dat afgestudeerden een te kleine theoretische achtergrond hebben.

Lenaerts: “Kritiek kan je altijd geven, dat is gemakkelijk. Ik heb in mijn latere carrière nooit het gevoel gehad dat ik een theoretische basis miste. Een opleiding journalistiek is goed als je perfect weet dat je in die richting verder wilt. Jullie doen ervaring op door dit magazine te maken en stage te lopen. Theorie kan je altijd op eigen initiatief bijschaven.”

Nu studeren veel meer jongeren journalistiek. Dat maakt het niet gemakkelijk om een job te vinden.

Lenaerts: “Daar ligt volgens mij het belang van stages. Je moet een stage zoeken die bij je past en je daar volledig in smijten. Laat je opmerken! Je krijgt heel vaak de deur in je gezicht, maar je moet gewoon blijven proberen.”

 

De redactieleden van het eerste Communiqué halen herinneringen op!

 

PersOpEhB - EhB 10 jaar