Een greep uit mijn eerste maand op Erasmus in Aberdeen

Axel Brisart
Published on Monday 171016
Maandag 11 september, klaar om te vertrekken richting Aberdeen in Schotland. Niet wetende hoe het me zal varen op Erasmus, stap ik met gemengde gevoelens het vliegtuig op. Ik vertrek op een groot avontuur, maar verlaat iedereen in België voor een semester. Intussen studeer ik een maand in Aberdeen.

Eens aangekomen in Aberdeen ontmoet ik meteen mijn zes flatmates voor het komende semester. Vijf Schotten en een Italiaanse studente worden al snel goede vrienden. Van 9 tot 23 september is er de Freshers periode waarin er verschillende studentenevenementen georganiseerd worden. Mijn flatgenoten en ik namen bijvoorbeeld deel aan een student take-over in een groot winkelcentrum en de talloze welkomstfeestjes zal ik ook nooit vergeten. Maar wat me vooral bij blijft, is de hechte band die we hebben opgebouwd tijdens Freshers.

De eerste dagen van mijn verblijf heb ik de stad verkend. Aberdeen wordt weleens the Granite City genoemd. Een korte wandeling van tien minuten verklaart al meteen waarom. Bijna alle gebouwen in de stad zijn van graniet, wat ervoor zorgt dat het een zeer grijze stad is. Een grijze stad met warme en vriendelijke inwoners, het contrast kan bijna niet groter.

Dunnotar CastleDunnotar Castle

Iedereen die Aberdeen bezoekt, moet Dunnotar Castle in het naburige Stonehaven gezien hebben. Een ruïne van het 14de-eeuwse kasteel ligt op een klif aan de kustlijn. Het is een van de meest gefotografeerde plaatsjes van Schotland, en dat verbaast me niet. De klif waarop het kasteel gevestigd is, is net een schilderij. En het pad richting het oorlogsmonument langs de kustlijn is adembenemend. Het geluid van de Noordzee dat tegen de rotsen knalt is bijzonder rustgevend maar tegelijkertijd waait het er zo erg dat het moeilijk overeind blijven is. Een enig mooie plaats aan de kust dat iedereen stil krijgt.

Internationale klasEen van de vele moderne universiteitsgebouwen

26 september, de eerste schooldag en ook de eerste keer dat ik de Robert Gordon University (RGU) verken. De universiteit aan de rivier Dee is een dorp op zichzelf met ultramoderne gebouwen. Ongeveer 17.000 student studeren aan de RGU. Dit grote aantal zorgt voor een gezellige drukte. Ik kwam er terecht in het derde jaar Journalistiek. De klas is een echte mengelmoes van nationaliteiten. De VS, Frankrijk, Finland, Bulgarije, België en natuurlijk Schotland zijn vertegenwoordigd, en dat in een groep van amper twintig mensen.

Mijn eerste maand in Aberdeen was geweldig. Zoveel nieuwe mensen leren kennen en prachtige plaatsen bezoeken als Dunnotar Castle, is echt waarom ik hier ben. Ik ben alvast benieuwd naar wat de volgende maanden in petto hebben!