Een gids door Aberdeen

Margo Verhasselt
Published on Monday 161031
De grijze stad, de graniet stad, de zilveren stad. Drie bijnamen die Aberdeen door de jaren heen kreeg. Aberdeen, is een zeestad in het Noorden van Schotland, de derde grootste stad in Schotland om precies te zijn. In een paar puntjes geef ik jullie graag een korte introductie.

Wie aan Schotland denkt, heeft de typische stereotypen voor ogen : kilt, doedelzak, schapen, haggis en het monster van Loch Ness. Toch valt er veel meer te ontdekken dan dat. Als mensen het hebben over steden in Schotland, komen meerstal alleen Edinburgh en Glasgow naar boven. Aberdeen is misschien niet zo bekend als Glasgow en Edinburgh, maar de stad heeft een enorm belang voor de economie van Schotland.

Punt 1: Olie

De stad staat vooral bekend om haar olie platformen in de Noordzee, bijna 90% van de olievoorraden ligt in Schotste wateren. Naast haar drie andere bijnamen werd Aberdeen hierdoor ook wel ‘de oliekern van Europa’ of de ‘energiekern van Europa’ genoemd.

Punt 2: Uitleg van de bijnamen

Grijs, zilver, graniet. Overal waar je kijkt, of de zon nu schijnt of het pijpenstelen regent, de stad is grijs. Dit komt omdat bijna alle huizen en gebouwen opgetrokken werden uit graniet dat werd opgehaald uit grote steengroeven. De bekendste is de Rubislaw steengroeve in het westen van Aberdeen. Omdat Aberdeen aan de zee ligt, werd het al snel mogelijk om graniet te exporteren, waardoor ze de graniethoofdstad van de wereld werd. The Marischall College in de stad is het tweede grootste gebouw ter wereld gemaakt uit graniet.

Punt 3. De zee

Zonder haar kust zou Aberdeen niet Aberdeen zijn. De zee is voor de stad haar bron van inkomsten, de weg naar de olie en graniet. Toch is het er nog zoveel meer dan dat. De noordzeekust zorgt ook voor de nodige toeristische attracties. Aberdeen is de place to be in Schotland om zeehonden, dolfijnen en zelfs walvissen te spotten. Dierenliefhebbers komen best van eind maart tot midden augustus op bezoek.

Punt 4. Universiteiten

Er zijn twee universiteiten in Aberdeen: de moderne Robert Gordon University en de historische University of Aberdeen. De twee doen het zeker niet slecht, Robert Gordon University werd in 2013 uitgeroepen door beste moderne universiteit van het Verenigd Koninkrijk en de University of Aberdeen staat in de top 200 van beste universiteiten ter wereld. Je kan Aberdeen dus ook wel een beetje het Leuven van Schotland noemen. De inwoners van de stad zijn voor 11,5 procent studenten, in de rest van Schotland is dat maximaal 8 procent.

Punt 5. Religie

Overal waar je kijkt, zie je kerken. De grootste religie is het Christendom, geleid door de Kerk van Schotland en de Rooms Katholieke kerk. Toch is Aberdeen de stad met de minst gelovige inwoners in Schotland, 43 procent zegt geen geloof te hebben. Maar niet al die kerken doen nog dienst voor gelovigen. Verschillende kerken werden omgebouwd tot Casino’s, bars of zelfs nightclubs.