De toekomst door de ogen van een Kanarie

Arne Van der Auwera
Published on Tuesday 180522
STVV sloot zijn laatste match van het seizoen af met gelijkspel tegen Lokeren. De supporters bleven weer massaal thuis, nochtans waren de afgelopen twee seizoenen hoopvol voor de blauw-gele supporters. Hoe kijken die supporters naar de toekomst?

Het is zes uur ’s avonds als ik Lars Vandevoordt ontmoet in café de Kanarie. Samen met de rest van de spionkop trek ik naar de laatste match van STVV. Als 24-jarige trouwe supporter, krijgt Lars de opdracht om de pers te woord te staan. Tussen pot en pint praten we over de gloriedagen van weleer, hoe Roland Duchâtelet de fans heeft weggejaagd en wat Lars denkt dat de toekomst gaat brengen.


Lars is al fan van de kanaries sinds hij een 'klein manneke’ was. Zoals zovelen uit de buurt kreeg hij die erfenis van zijn vader. Dat hij bij de spionkop terechtkwam, heeft niet zozeer te maken met de goede sfeer die er hangt, maar eerder met de abonnementsprijzen. Op de familietribune variëren de prijzen tussen de 250 en 400 euro. In de sfeertribune is dit ‘slechts’ 175 euro. Geen wonder dat veel Truienaars opteren om het voetbal op tv te kijken.


Ook de erfenis die Roland Duchâtelet heeft nagelaten, snijdt nog altijd diep in het hart van menig STVV-supporter. Nadat hij de club jaren als verkoopfabriek behandelde en STVV steeds schommelde tussen eerste en tweede klas, zijn de fans het grondig beu. Toch ziet Lars Vandevoordt de toekomst terug rooskleuriger in: “De nieuwe Japanse eigenaars maakten duidelijk dat het een must is om play-off 1 halen. Hopelijk blijkt dit ook uit hun transferbeleid.”


Alleen het feit dat Marc Brys de nieuwe coach van STVV is, viel niet in goede aarde bij de harde kern. “Wij als supporters hadden liever verder gebouwd met een jonge, beloftevolle trainer van Belgische bodem”, zegt Lars Vandevoordt.  Jonas De Roeck wist dit seizoen het niveau van de ploeg op te krikken tegen alle verwachtingen in. Nu is het aan de club om praatjes om te zetten in daden.