De laatste maand van het Congojaar, het einde in zicht

Stéphane Van Bol
Published on Thursday 101111
2010 loopt ten einde en zo ook het Congojaar. Reden te meer om de laatste tentoonstellingen en activiteiten bij te wonen. Een overzicht.

Zin om Congo te ontdekken? The place to be is het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA). Ook de laatste maand van het Congojaar heeft het KMMA veel te bieden. Onder andere interactieve tentoonstellingen en fotogalerieën, maar ook lezingen, rondleidingen, en nog zoveel meer.

Tentoonstellingen

Congostroom is een interactieve tentoonstelling bedoeld om samen met het hele gezin de Congostroom te ontdekken. Van de bron tot de monding worden de diverse culturen en geschiedenis van het land toegelicht en kom je in aanraking met de plaatselijke  fauna en flora. Via filmpjes, audiofragmenten en verhalen wordt het dagelijkse leven van de Congolezen benaderd.

De tentoonstelling Indépendance! is een bundeling van gebeurtenissen voor, tijdens en na 30 juni 1960, het onafhankelijkheidsjaar van Congo. De evenementen worden in een historische, politieke en geografische context geplaatst. Archiefmateriaal als foto’s, krantenartikels, filmfragmenten en kunstvoorwerpen worden aangevuld met interessante interviews en getuigenissen van Congolezen die ons vertellen hoe zij de onafhankelijkheid beleefden. Indépendance! biedt een originele kijk op vijftig jaar Congolese onafhankelijkheid.

Fotogalerijen en zo veel meer

Voor zijn honderdste verjaardag heeft het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika zijn even oude fotocollectie gefotoshopt. Fotograaf Carl de Keyzer blies de archieffoto’s nieuw leven in. Tot en met 9 januari 2011 hangt het museum zijn fotoverzameling uit. Congo Belge en images is een ‘no comment’ expositie om alleen met je ogen Congo’s geschiedenis te herbeleven.

De Franstalige kant van het Koninklijk museum voor Midden-Afrika organiseert lezingen als aanvulling op de talloze tentoonstellingen. Zo is er een lezing gewijd aan de eerste minister van Congo, Lumumba. Voor Lumumba, drama zonder einde en onvoltooid rouwproces van de kolonisatie kan je op 12 december terecht in het Afrikamuseum.{jcomments on}

Elke laatste zondag van de maand nodigt het KMMA speciale gasten uit om de bezoekers op een originele manier doorheen de tentoonstellingen te gidsen. Tentoonstellingcommissarissen, Congolese getuigen en ander gasten brengen op een ludieke manier de tentoonstellingen tot leven.