Daughter raakt gevoelige snaar in uitverkochte AB

Evelien Coolens
Published on Wednesday 131106
De Engelse rockband Daughter trekt momenteel zowat de hele wereld rond met zijn debuutplaat 'If you leave'. De groep kreeg in Brussel een warme ontvangst in een uitverkochte Ancienne Belgique (AB).

Er waren verrassend veel jonge meisjes aanwezig in Brussel voor het concert van Daughter. Daughter bestaat uit een een muzikaal trio (voor deze gelegenheid een kwartet), dat de wereld verovert met slechts 1 plaat en 2 EP's (cd's met een 5-tal liedjes, red.) op hun palmares. Een jaar geleden waren de Engelsen nog nobele onbekenden, maar dit jaar spelen ze voor uitverkochte zalen in Londen, Amsterdam en Brussel. Muzikaal worden ze vaak vergeleken met bands als Sigur Ros en The XX. Maar wie goed luistert, weet dat Daughter eigenlijk gewoon Daughter is. 

Fragiel

Iedereen die de treinstaking en het slechte weer doorstond om erbij te zijn, hoopte vooral betoverd te worden. Wie dacht dat de band live even zeemzoet zou klinken als op plaat, kwam wel bedrogen uit. De muziek zweefde een hele avond tussen fragiel en hevig, zonder ooit haar dromerige karakter te verliezen. Wanneer het dan echt de zachte kant op ging, kon je een speld horen vallen. Iets wat zelden voorvalt in een rockktempel als de AB. 

De neutrale toeschouwer zag in 'Youth' waarschijnlijk het hoogtepunt van de avond. Het is zowat het enige liedje dat bij de doorsnee muziekliefhebber een belletje doet rinkelen. Ook 'Candles' en 'Landfill', liedjes van de oudere EP's, bleven in de nieuwe set overeind en zorgden voor collectieve kippenvelmomenten.

Frontvrouw

De band mag dan wel een frontvrouw hebben, echt op de voorgrond treden deed Elena Tonra nooit. Het was de gitarist, Igor Haefeli, die meestal het woord voerde. Wanneer Elena dan toch het publiek toesprak, was het meer met schuchtere lachjes dan met volmaakte volzinnen. Al leek ze ook wel oprecht verbaasd over het enthousiasme bij de Belgische fans. 

Dat Daughter zo'n beperkt repertoire heeft, was het grootste nadeel van dit concert. Na een klein uurtje konden ze bijna niet anders dan het podium verlaten, omdat ze gewoon 'uitgespeeld' waren. Misschien maar best ook, want de stem van Elena begon het stilaan te begeven. Gelukkig konden ze toch nog een laatste keer uitpakken met een heerlijke zachte cover van 'Get lucky'. 

Alleen een band als Daughter kan de AB de mond snoeren, om daarna iedereen opnieuw wakker te schudden met een prachtige uithaal. Het hele concert was een kleine ontsnapping aan de realiteit, maar jammer genoeg duurde dat droomreisje niet lang genoeg. 

5 november 2013