Chirojongeren stappen helse tocht van Brussel naar Halle

Sarah Tanghe
Published on Sunday 180506
Het Gewest Zoniënrand organiseerde een gigantisch nachtspel voor de Chirogroepen Keti en Aspi. Na het spel kregen de organisatoren kritiek van de kandidaten voor de lange duur van de tocht.

Het Gewest Zoniënrand organiseerde een nachtspel. De jongeren tussen veertien en achttien jaar verzamelden in het Jubelpark voor een onvergetelijke tocht naar een onbekende bestemming. Ze moesten de weg zoeken aan de hand van opdrachten. Alle goede bedoelingen ten spijt, mondde het spel uit in woede en uitputting.

Sven De Munck, een van de organisatoren, zegt dat het spel voor de eerste keer door hen wordt georganiseerd. De verantwoordelijken van2016 haakten af  door gebrek aan kandidaten en motivatie. Sven en zijn vriendengroep besloten het evenement nieuw leven in te blazen. Ze maakten reclame op Facebook (https://www.facebook.com/zonienrand/) en belden Chiroafdelingen uit de Brusselse Rand op om ze welkom te heten op het ‘Keti-Aspi spel’. “Mensen komen niet opdagen voor spelletjes. Als we een fuif organiseren, zijn ze wel geïnteresseerd”, zegt Sven. Toch waren er vijf verschillende Chiroafdelingen paraat.

In het Jubelpark vertrekken de jongeren met hun trekrugzak naar de Beurs. Vervolgens stappen ze naar Erasmus om dan helemaal naar Sint-Pieters-Leeuw te gaan. Halle is de eindbestemming. Ze lopen de Brusselse straten door, zingen de typische Chiroliedjes en leren andere Chirogroepen kennen. De Chiroten worden zelf aangesproken door nieuwsgierige Brusselaren. Het was ontzettend leuk. De mensen zijn ontzettend sympathiek,” zegt de leiding van Chiro Overijse. De sfeer gaat bergaf bij opdracht twee, de weg naar Sint-Pieters-Leeuw.

Oscar D’Hollander (15) reageert fel:Wat een helltocht is dit. Mijn voeten doen pijn. Ik wil gewoon slapen en eten. Ik moet me forceren om niet ineen te zakken en in slaap te vallen op straat. De organisatoren hebben dit ontzettend slecht georganiseerd. Dit is zeker niet bedoeld voor iemand van mijn leeftijd. Jongereh uit verschillende Chirogroepen klagen over de lange wandeling en de spelletjes die hen steeds de verkeerde kant opsturen.

De winnende groep arriveert om drie uur ’s ochtends in Halle. “Ja, die zijn ook veel ouder dan wij,” zegt Laura Van Begin (16) die met haar groep om zes uur 's morgens aankomt, “Natuurlijk is het voor hun poepsimpel. Wij hebben negen uur lang moeten stappen.

De organisatoren proberen zo veel mogelijk Chiroleden te motiveren om het spel af te maken. Op de haatberichten en telefoontjes reageren ze laconiek: We hebben het misschien iets te moeilijk gemaakt, maar toen wij de tocht aflegden, ging het vrij vlot. Maar ja, wij liepen wel juist.”


Sven De Munck: “We hebben het misschien iets te moeilijk gemaakt, maar toen wij de tocht aflegden ging het vrij vlot. Maar ja, wij liepen wel juist.”

Bij de komst van de laatste groepen worden vier hamburgers per persoon gegeten, met een pint erbij. De jongeren zetten na het avond/ochtendeten de tenten op en beginnen aan hun verlangde nachtrust. Veel kunnen ze niet slapen, want ze moeten om elf uur het terrein verlaten.