Burgerverenigingen en buurtinitiatieven kunnen samenleving beter maken

Adam Merlyn
Published on Sunday 160228
© Bart Duriez
Hoe maken we een betere samenleving? Over die vraag heeft Voorrang Van Links, een progressieve denktank, zich de voorbije maanden gebogen. Met als resultaat 50 concrete aanbevelingen. Die aanbevelingen zijn in een sofagesprek toegelicht door onder andere Leuvens schepen Mohamed Ridouani.

In een maatschappij waar individualisme steeds meer toeneemt is Voorrang Van Links op zoek naar interactie en sociale cohesie. Zo concludeert de denktank dat verenigingen en buurtinitatieven een essentiële rol spelen voor een verbonden stad. Het is belangrijk om ontmoetingsplekken te creëren.

‘Pleinen en parken leven. Vooral tijdens de zomer merken we dat heel veel mensen buiten komen. Dat werkt gewoon’, aldus Dries Wierkcx van stedelijk buurtwerk Leuven. Dat sluit mooi aan bij de initiatieven die Mohamed Ridouani, Schepen van Onderwijs en Leefmilieu, nauw aan het hart liggen. Zo zou het mogelijk moeten zijn om scholen te verbinden met de samenleving. Het Leuvense Vrij Technisch Instituut (VTI) zou bijvoorbeeld stadsbanken kunnen ontwerpen die effectief in de buurt geplaatst worden. Ook moet er in leerkrachten geïnvesteerd worden. Zorgen dat leerlingen zin krijgen om te leren is volgens Ridouani de grootste taak van het onderwijs.

Magda Peeters, van Wonen en Werken, pleit voor burgerinitiatieven. 'We moeten buurtbewoners betrekken bij stadsprojecten. Er is een schat aan ervaringsdeskundigheid’. De buurtbewoners een stem geven kan zelfs leiden tot leuke kunstprojecten die bijdragen tot een meer leefbare buurt.

Kunstproject geeft zon

In de Leuvense wijk Sint-Maartensdal geniet maar de helft van de appartementen van direct zonlicht. Daar heeft de Leuvense kunstenaar Ief Spincemaille een creatieve oplossing voor gevonden. Drie beweegbare spiegels reflecteren op aanvraag de zon naar specifieke punten. Bewoners hoeven enkel via een web-applicatie een ‘bestelling’ te plaatsen.

Verder wordt ook de enorme impact van de media aangehaald. De sprekers pleiten voor een genuanceerde berichtgeving, en meer diversiteit binnen redacties.‘Veel redacties zijn heel blank en heel mannelijk’, zegt Fried Aernouts, algemeen coördinator van Stampmedia. Ook experten - waar de media hun mosterd halen – zijn vaak niet divers genoeg.

Auto's ondergronds

Ook Leuvens omstreden verkeerscirculatieplan, dat de volledige historische kern van Leuven autovrij en autoluw wil houden, kan bijdragen tot een meer verbonden samenleving. In de publieke ruimte van de toekomst zou bovengrondse parkeergelegenheid plaats moeten maken voor meer groen en meer ontmoetingsplekken. 'Binnen 20 jaar gaan we het misschien heel vreemd vinden dat auto’s bovengronds parkeren', luidt het bij een enthousiaste Schepen Ridouani.