Brusselaars gebruiken afval rommelmarkt Vossenplein voor hun carnavalkostuums

Maaike Marchand
Published on Friday 160318
In de Marollen wordt er hard gewerkt aan de laatste kostuums voor Carnaval Sauvage dit weekend. Vier jaar geleden werd de carnavalstoet opgericht door een groepje vrienden. Ze maken de kostuums uit gerecycleerd materiaal van de rommelmarkt. Met Carnaval Sauvage vieren ze het einde van de winter.

Een groepje vrienden huurt een atelier in de Nancystraat in de Marollen, waar ze elke woensdag en zondag zelf carnavalkostuums maken. Anderhalve maand voor carnaval beginnen ze met de voorbereiding. De kostuums maken duurt zo’n drie weken. Ze krijgen geen subsidies, maar dat willen ze ook niet. Het groepje Brusselaars vindt het belangrijk om volledig autonoom te kunnen blijven werken.

Iedereen die wil helpen is welkom in het atelier. Gemiddeld werken er twee tot twaalf vrijwilligers tegelijk aan de kostuums. Ze verzinnen de gekste creaties. Hoe de kostuums eruit zien maakt niet echt uit, het gaat vooral om plezier maken. De kostuums zijn allemaal gemaakt uit materiaal en afval dat ze op het Vossenplein vinden. Na de dagelijkse rommelmarkt op het plein worden er namelijk veel spullen achtergelaten.

Parade is groot feest

De makers van de kostuums geven die gratis weg aan mensen die er één vragen. Er zijn ook mensen die thuis zelf een kostuum maken. Met of zonder kostuum, iedereen is welkom op de parade die vooral een groot feest moet zijn.

De inspiratie voor het initiatief is de Bataille des Marolles in 1969. Een stuk van de Marollen zou afgebroken worden om het Justitiepaleis uit te breiden. De bewoners verzetten zich toen tegen die politieke beslissing, met succes. Om hun overwinning te vieren hielden de bewoners een groot feest, waarbij ze een pop ronddroegen.

Wijk doen opleven

De carnavalstoet begint op het Vossenplein en gaat dan verder door andere delen van Brussel. Dit jaar besloten de organisatoren om de volledige stoet in de Marollen te houden. Hiermee willen ze de wijk echt doen opleven. De stoet eindigt altijd met een kampvuur op een verlaten plaats. Dit jaar eindigt de stoet op het Vossenplein.