Black Women in Afrofuturism: een lezing door Chardine Taylor-Stone

Ward D'Heer
Published on Friday 180518
In haar lezing 'Women in Afrofuturism' legt Chardine Taylor-Stone uit wat het steeds meer populaire afrofuturisme is en welke rol vrouwen hierin spelen. Stone kreeg de British LGBT Award en is door The Voice uitgeroepen tot één van de 'Women Who Rocked The World'.

Toen Chardine Taylor-Stone in Cinema Nova kwam spreken over afrofuturisme, waren de voorbereidingen voor de Brusselse Gay Pride volop aan de gang. Dit was ook één van de redenen waarom Stone in Brussel was. Stone werkte niet alleen voor de Engelse Black Pride, ze is ook een fervente LGBT-militante en harde feminist. Duidelijk geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Toen ze het podium op kwam voor haar lezing over de rol van vrouwen in afrofuturisme werd ze met een warm applaus verwelkomt.

Wat is afrofuturisme nu eigenlijk? Auteur Mark Dery gebruikte de term als eerste in zijn essay Black To The Future uit 1993. Afrofuturisme staat voor een trend die Dery zag ontwikkelen in het science-fictiongenre van de vorige eeuw: steeds meer schrijvers uit het traditioneel blanke genre hadden Afrikaanse roots. Dit was een radicale verandering die tot op vandaag voelbaar is. De zwarte Amerikaan was vaak nog een tweederangsburger zonder toekomst, maar toch schreef hij over die toekomst vanuit zijn Afrikaans standpunt.

Je hoort het woord de laatste tijd steeds vaker vallen, want afrofuturisme wordt hoe langer hoe hipper. Op 14 februari kwam de superheldenfilm 'Black Panther' uit in de Belgische cinema’s, de film was een enorm succes. Op 27 april bracht de Amerikaanse popmuziekante Janelle Monáe haar kortfilm Dirty Computer uit die ondertussen al anderhalf miljoen keer is bekeken (en die je hier gratis op youtube kan vinden). Het zijn allebei fantastische voorbeelden van hoe afrofuturisme steeds meer de gewhitewashte mainstream binnensijpelt.

In haar lezing zette Stone verschillende vrouwelijke artiesten in de kijker en vertelde ze waarom het belangrijk is dat we ook naar hun beeld van een toekomst voor Afrika kijken. Ze sprak onder andere over de schrijfsters Nnedi Okorafor en Nalo Hopkinson. Hun science fiction schildert niet enkel ruimteschepen en laserpistolen, maar combineert die technologie met traditionele voorwerpen en een tocht naar een verloren thuisland. Het zijn aanraders voor iedereen die benieuwd is naar een hiervoor ongekende toekomstvisie.