Bij de Gentse handelaar Ramazan Göktepe vind je alleen duurzame olijfolie

Alix Cruyt
Published on Monday 160201
Na de grootschalige fraudezaak in de olijfolieproductie waar onder andere Bertoli bij betrokken was, is het moeilijk om de goede producten te onderscheiden van de slechte. Ramazan Göktepe is een Gentse restaurateur en sinds kort ook olijfoliehandelaar. Hij legt uit hoe het wel moet.

‘Grote bedrijven als Bertoli beweerden extra vergine-olijfolie te verkopen terwijl het niet zo is. Ik sjoemel niet’, vertelt de handelaar. In zijn winTa-Zekel Ta-Ze in Gent verkoopt Ramazan Göktepe enkel producten die fair trade zijn. In samenwerking met de honderd jaar oude coöperatieve Taris wil hij duurzaamheid promoten.

Het bedrijf werkt in totaal met zo’n 28.000 boeren in West-Turkije. Samen maken ze meer dan 60 verschillende soorten olijfolie die, afhankelijk van de locatie en de soort bomen, verschillende smaken hebben. De boeren krijgen een eerlijk loon en de focus ligt op duurzaamheid en het milieu. Deze aspecten neemt onze Gentse handelaar mee in zijn zaak. De verpakkingen voor klanten zijn gemaakt uit gerecycleerd papier en plastiek zakken zijn afbreekbaar in twee jaar. ‘Zelfs de vloer waar we nu op staan is gemaakt uit klei omdat het duurzamer is.’

Olijfolie is een cultureel verschijnsel

In Ta-Ze vinden klanten olijfolie van bomen die meer dan 350 jaar oud zijn, olie voor babies en zelfs olijfolie met citrusextracten voor desserts. ‘Mensen durven het niet altijd te proeven, maar schrikken  er achteraf van hoe lekker het is’, zegt Ramazan Göktepe. ‘Het zit niet in onze cultuur om olie te consumeren, maar hopelijk komt dat nog, want het is ook erg gezond.’

'Mensen durven niet altijd te proeven, maar schrikken achteraf hoe lekker het is'

In de winkel staan niet alleen rekken met olijfolie, er staat ook een proeftafel waar klanten de olie kunnen uittesten. ‘Veel klanten willen de olie proeven met brood, maar wij geven de mensen kleine bekertjes. Zo komen de smaken beter tot hun recht’, vertelt de handelaar.

Als enige verdeler van Taris in Europa levert Ta-Ze olijolie aan sterrenzaken, maar de bedoeling van Ramazan Göktepe is ook om meerdere winkels te openen in West-Europa.

Momenteel loopt er een fototentoonstelling over de oprichting van het bedrijf in zijn restaurant de Godot in Gent.