Belgium. Tell me, where the hell is Belgium?

Inès Boukhalfa
Published on Monday 101101
Onze Herman Van Rompuy mag dan de eerste president van Europa zijn, ons land is nauwelijks bekend in Schotland. De teleurstellende ervaring van Erasmusstudente Inès Boukhalfa.

Persoon A: 'Where are you from?'

Ik: 'Belgium!'

Persoon A: 'Where is that?'

Ik: 'In Europe, between France, the Netherlands and Germany'

 

Persoon A: 'I didn't even know there was a country in between. Do you speak Belgian?'

Ik: 'No, I speak Dutch'

Persoon A: 'Oh, like in Germany?'

 

Helaas is dit geen fictieve conversatie, maar een gesprek dat ik verschillende keren heb gevoerd sinds ik in Schotland aankwam. Ik weet dat België een klein landje is en dat je het al wel eens over het hoofd zou kunnen zien. Maar dat we zo gemakkelijk worden vergeten en door zoveel mensen verbaasde me toch een beetje.

Vaak volgt dan de vraag 'So, what are you guys famous for?'. Trots zeg ik dan 'beer'. Antwoord: 'No, that's Germany'. Dan doe ik een tweede poging: 'fries'. Antwoord: 'No, that's France. That's why they're called French fries'. Onze buren gaan verdorie met al onze eer lopen!

En als mensen dan al weten waar België ligt, volgt er steevast 'Oh, you have a statue of a little boy peeing, right?' of 'I love Belgian waffles!'. Want ja hoor, België staat nog steeds bekend als het land van Manneke Pis (oké, ik geef het toe, hij is een held) en Luikse of Brusselse wafels.

Arme Herman, hij doet nog zo zijn best maar helaas mag het niet baten.