AZ Alkmaar charmeert Mechelse kakker

Pieter-Jan Lens
Published on Monday 190513
AZ Alkmaar verzekerde zich zondagnamiddag van Europees voetbal. De Kaaskoppen wonnen gisteren met een zuinige 1-0 en veegden zo de titelkansen van PSV Eindhoven zo goed als weg. Hoewel de Noord-Hollanders op het veld vaak goede combinaties op de mat legden, was de sfeer in de tribune vaak gelaten.

We gingen met KV Mechelen-supporter Achille Van Ingelgem de sfeer opsnuiven in het AFAS Stadion in Nederland. KV Mechelen en AZ Alkmaar hebben wel wat gelijkenissen. Naast het feit dat hun beide stadions de naam van de hoofdsponsor AFAS delen, mogen ze volgend jaar in principe ook de Europa League in. Er zijn dan ook wel wat verschillen bij beide clubs en die vinden we vooral in hun aanhang. AZ is in 1967 ontstaan uit een fusie tussen Alkmaar ‘54 en Zaanstreek FC. Iedere KV-supporter krijgt de koude rillingen bij het gedacht aan een fusie. “Met de omkopingszaak Propere Handen en zelfs de vereffening in 2003 kwamen de supporters veel dichter bij elkaar, zelfs in de tweede klasse was het er zelden stil tijdens een wedstrijd”, zegt Van Ingelgem. In Alkmaar moesten we, na het enige doelpunt in minuut 49, wachten tot de 77ste minuut voordat de 16.000 thuissupporters de gezangen van een duizendtal Eindhovenaars overstemden.

Malinwa-supporter Achille in het AFAS Stadion in Alkmaar

Ajax

De fusie van AZ  dateert al van eind jaren '60. “Ik denk dat de concurrentie met Ajax veel te maken heeft met die fusie. Op een half uurtje zit je in Amsterdam”, zegt Van Ingelgem. Het laatste kampioenschap van AZ dateert toch al van 2009. Dan gaat het bij Ajax op sportief vlak toch vaak beter. “Je merkt ook wel op dat het publiek in Alkmaar ook best oud is. In Mechelen zie je die verjonging duidelijker”, zegt Van Ingelgem.
In Nederland wordt in vrij modern stadions gespeeld. Ook in Mechelen hebben ze het stadion vorig jaar vernieuwd. “Hoewel de naam - Afas - hetzelfde is, zijn de twee stadions niet met elkaar te vergelijken", zegt Van Ingelgem. "In Nederland heb je vooral zittribunes die ver en hoog van het veld liggen. In België zie je vaker dat supporters tegen het veld zitten of staan, zoals in Engeland. Dat werkt gewoon beter.” Ondanks de gelaten sfeer is Van Ingelgem toch wel gecharmeerd door het spel van de Noord-Hollanders: “Als Malinwa geen Europees mag spelen vanwege Propere Handen, overweeg ik om de wedstrijden van AZ te volgen, maar natuurlijk hoop ik dat ze elkaar loten.”

Ook KV Mechelen-verdediger Arjan Swinkels benoemde het verschil tussen de Nederlandse en Belgische supporters bij VTBL op RTL.

Swinkels: 'Van Dijk kreeg volgens mij geen contract bij Willem II omdat ik daar stond' - VTBL