Ambitieuze doelstelling: Brussels basketbal naar de top

Hans Van Puyenbroeck
Published on Wednesday 110112
In tegenstelling tot het Brusselse voetbal, staat er in het basketbal geen enkele topclub in eerste nationale. Toch doet Brussel er alles aan om dat te verwezenlijken.

Ambitieuze doelstelling
Het is al enige tijd geleden dat we in onze hoofdstad basketbal van de bovenste plank konden aanschouwen. Excelsior Brussels wil daar snel verandering in brengen. De basketbalclub, die in 2008 nog in derde nationale speelde, staat nu aan de top in tweede nationale. Ze heeft als doel voor ogen om volgend jaar of het jaar daarop in de topklasse te geraken.

Een eerste stap in de goede richting is de verandering van sportzaal. De club verhuisde van Laken naar een grotere, mooiere en betere zaal in Neder-Over-Heembeek, met veel meer ruimte voor bezoekers.

Stad Brussel en Brussels Hoofdstedelijk Gewest
In 2009 vertelde minister Jean-Luc Vanraes, een ex-basketbalspeler, hoe hij kennis maakte met de ploeg van de Brusselse club Excelsior. Hij kreeg er kriebels van, in de positieve zin weliswaar. Maar hij beseft ook goed dat de situatie van het Brusselse basketbal allesbehalve rooskleurig is. “Basketbal in Brussel is geen eenvoudig verhaal. Vaak zijn de omkadering en de infrastructuur problematisch. De zalen zijn te klein, de accommodatie is verouderd en er is te weinig comfort voor de supporters. Het moet toch mogelijk zijn om in het Brussels Gewest voldoende grote zalen te bouwen, te renoveren of om te bouwen tot een aangepaste accommodatie. Ik zal dan ook graag helpen hier oplossingen voor te zoeken, onder meer via de steun die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geeft aan de gemeenten voor investeringen in lokale infrastructuur.” Ook betreurt Vanraes het gebrek aan media-aandacht voor het Brusselse basketbal.

Kans ligt voor het grijpen
Jeroen Van Haevermaet, spelverdeler van Excelsior, denkt dat het de club zal lukken om binnen enkele jaren in eerste nationale te spelen. Al ontkent hij niet dat er nog heel veel werk aan de winkel is. “Op dit moment moet nog serieus aan het budget gewerkt worden. Het verschil in budget tussen een eersteklasseploeg en een ploeg uit tweede klasse is enorm. En we hebben geld nodig om goede spelers te kunnen aantrekken en te behouden” aldus Van Haevermaet.

Enorm verschil met vorig jaar
Basketbal leeft in Brussel, bevestigt Van Havermaet. “Er is al een enorm verschil met vorig jaar. De uitstraling, motivatie en spelstijl van de nieuwe spelersgroep helpen hierbij. In Brussel leggen we ook veel nadruk op de relatie tussen spelers en supporters. Na de wedstrijd bedanken we onze supporters altijd, gevolgd door een babbel en drankje in de cafetaria.”

Als alles goed verloopt zien we binnenkort een gemotiveerde basketbalclub van Brussel in onze hoogste rangen.