5 plaatsen die je moet gezien hebben in Aberdeen!

Margo Verhasselt
Published on Sunday 161218
Nu mijn drie maanden Erasmus in Schotland er bijna opzitten, denk ik dat ik mezelf toch wel bijna kan beschrijven als een echte Aberdonian. Wat ik in die drie maanden ontdekt heb, is dat Aberdeen zoveel meer is dan de olie- of studentenstad van Schotland.

Wat ik in die drie maanden ontdekt heb, is dat Aberdeen zoveel meer is dan de olie of studentenstad van Schotland. Ik deel met jullie graag mijn favoriete plaatsen en must-sees.

1 Fittie beach

Fittie beach, is zeker een van mijn favoriete plaatsen in Aberdeen. Dit deel van de kunstlijn was vroeger het deel van de stad waar al de vissers en hun families woonden. Je kan in een kwartier heel Fittie doorlopen in, want een groot deel van de huizen heeft moeten plaats maken voor de haven. Het dorpje bestaat uit de meest pittoreske huisjes die je je maar kunt voorstellen. Alsof dat niet genoeg is, zijn ze ook nog eens allemaal versierd, met tuinkabouters, straatnaambordjes met quote’s op etc. 

2 Torry battery

Dezelfde dag dat ik in Fittie ronddwaalde, ontdekte ik ook Torry. Torry is een klein dorpje net naast de haven van Aberdeen. Er is een prachtige golfbaan  op een berg en vanop die berg heb je een prachtig zicht op de zee en op de oude Battery uit de oorlog.

3 Stonehaven

Stonehaven, of Stoneheaven zoals ik het graag noem, is een van mijn favoriete dorpjes in Schotland. Vanuit Aberdeen is het een busrit van veertig minuten. Op het eerste zicht lijkt het gewoon weer een super klein oud vissersdorpje, maar toch is het meer dan dat. Het is de thuisplaats van Dunnottar Castle, een kasteel uit de veertiende eeuw dat op een klif ligt. Een groot deel van het kasteel is door de jaren heen verwoest, maar als je bedenkt dat het er al staat sinds de veertiende eeuw, ziet het er nog heel goed uit. Veel belangrijke mensen uit de geschiedenis van Schotland hebben rondgelopen in de gangen van het kasteel, onder wie Mary Queen of Scots.
Maar dit is niet alles dat Stonehaven te bieden heeft, wanneer je de kustlijn afloopt, kom je de mooiste stranden tegen. Zoetebekken zullen een bezoekje aan de legendarische tearoom Auntie Bettie, voor een ijsje, waarschijnlijk niet snel vergeten.

4 Sands of forvie

Wanneer je naar Forvie trekt, met de bus op een uurtje van Aberdeen, kom je terecht in het kleine dorpje Newburgh. Newburgh is de thuisplaats van het prachtige natuurreservaat Sands of Forvie. Het natuurreservaat beschrijven is bijna onmogelijk; maar ik zal het toch proberen. Het is beetje een mix van  een woestijn en duinen. Voor natuurliefhebbers is dit zeker een must see. Je vindt er de perfecte verhouding tussen natuur en dieren. Je kan een prachtige wandeling maken tussen de duinen of, zoals ik gedaan heb, wildlife opzoeken. Een prachtige baai die deel uitmaakt van het reservaat staat bekend als broedplaats voor zeehonden. Gedurende bepaalde maanden is het ook de place to be om walvissen en dolfijnen te spotten. Als je heel veel geluk hebt, kan je er zelfs bezoek krijgen van een walrus.