‘Schrijven voor radio en tv’, een praktijkboek voor de journalist

Veerle Vivijs en Linda Van Ginckel
Published on Friday 120615
In ‘Schrijven voor radio en tv’ van Patrick Pelgrims vind je handige technieken om teksten te maken voor radio en tv. Met talloze praktische tips van ervaren journalisten.

Radio- en tv- teksten kan je maar één keer beluisteren. Ze mogen dus niet te snel gaan of onduidelijk zijn en moeten de kijker of luisteraar tegelijk boeien en bij de zaak houden. Bij beeldtaal zit je bovendien met de dominantie van het beeld, als de beelden heel sterk zijn, kan je als journalist maar beter zwijgen.

Auteur Patrick Pelgrims verzamelde voor zijn boek al de bestaande vademecums of stijlboekjes van radio- en tv-redacties en vulde dat aan met de praktische ervaring van talloze journalisten-tekstschrijvers en docenten journalistiek uit Vlaanderen. Het boek heeft geen wetenschappelijke pretenties, maar is een bijzonder nuttige handleiding voor studenten journalistiek en beginnende journalisten. De auteur hoopt vooral dat zijn boek echt gebruikt wordt.

Patrick Pelgrims: ‘Het zal me worst wezen als het boek niet zo veel gekocht wordt, maar ik hoop wel vurig dat het veel gebruikt wordt. Mocht dat niet zo zijn, dan zal ik daarvan wakker liggen.’

VRT-journaliste Sofie Demeyer vertelde over haar ervaringen met beeldtaal en met het boek.

Sofie Demeyer: ‘Al die technieken die ik al jaren dagelijks toepas, krijgen in het boek plots een naam en de nodige uitleg. Ik vond dat verrassend. Het boek is zeker een aanrader voor aanstormend journalistiek talent.’

Oud-VRT-journalist Dirk Mampaey en huidig taalbewaker aan de bachelor journalistiek van de Brusselse Erasmuhogeschool, werkte ook mee aan het boek en gaf jarenlang les over teksten schrijven voor radio en tv.

Dirk Mampaey: ‘Ik vertelde mijn studenten altijd een anecdote die Martine Tanghe me vertelde:
Als ik mijn teksten aan het schrijven ben, dan denk ik aan mijn grootmoeder, aan mijn meme. Gaat zij dit van de eerste keer begrepen hebben? Dat is mijn toetssteen.”
Je moet dus spreektaal schrijven, geen schrijftaal. Uiteraard is dat een correcte spreektaal.’

Sofie Demeyer en Dirk Mampaey legden ook uit hoe ze vroeger moesten werken en hoe dat nu geëvolueerd is. Vroeger gebruikten journalisten pen en papier en was er geen gsm, nu zijn er alle mogelijke middelen: pc’s, internet, iPhones, straalverbindingen. Maar de essentie van tekstschrijven is dezelfde gebleven:

‘Je moet snedige en begrijpelijke teksten schrijven. Bij tv laat je de beelden spreken en je voegt er iets aan toe. Bij radio ben je als journalist de ogen van de luisteraar, je beschrijft wat zij niet zien.’

Het boek is uitgegeven bij Lannoo.