‘Laat de zomer maar komen!’ Zon en feest op Open Air Vilvoorde

Ingmar De Temmerman
Published on Tuesday 190514
Voor het vijfde jaar op rij organiseerde vzw PK een gratis openluchtfestival na de Vilvoordse jaarmarkt. De jongeren van de vzw zochten een plek om na afloop van de jaarmarkt verder te feesten, dus pootten ze hun muziekinstallatie en biertent neer achter de kerk.

Het is een zonnige, ogenschijnlijk rustige dag in Vilvoorde. Tot er vanachter de kerk harde techno muziek klinkt. Het is nog vroeg in de namiddag, maar er is al een groepje feestgangers enthousiast aan het dansen. Jonas, die achter de tap staat, zegt dat vzw PK vijf jaar geleden met dit initiatief begon. Veel jongeren van Vilvoorde kwamen al naar de jaarmarkt. Die eindigde echter in de namiddag, maar de de jongeren wilden dan nog niet naar huis. Dat hoopte vzw PK op te lossen met het openluchtfestival. 

"De spontaniteit maakt het zo speciaal."

Het festival was volgens medeorganisator Johannes meteen een succes, hij zag het evenement elk jaar groeien. "Tegen de tijd dat de zon onder gaat, staat dat plein hier helemaal vol." Er komen inderdaad met de minuut meer mensen toe. Wat eerst een klein groepje fanatiekelingen was, is nu een gezellige menigte. Er zijn jonge kinderen die met hun ouders van de jaarmarkt komen, maar ook senioren en alles daartussenin. Het publiek bestaat uit toevallige passanten die blijven hangen, Vilvoordenaars die elk jaar present zijn op de Open Air en studenten die van de andere kant van Brussel komen om hier mee te dansen. "Een vriend uit mijn klas vertelde me dat de sfeer hier elk jaar geweldig is, dus ik kwam eens kijken", zegt Jelle die in Ukkel woont, hij zegt dat hij zeker geen spijt heeft dat hij naar hier is gereisd. Sebastiaan hoort bij de groep vaste gasten: "Ik woon hier maar een straat vandaan, dus kom ik hier ieder jaar van begin tot einde. Het is hier altijd leuk en zeker met zo een weer voelt het wat aan als het begin van de zomer." 

Net buiten de menigte cirkelt een jongeman, Walt, met zijn fototoestel om alles heen, hij heeft het festival zien evolueren doorheen de dag. Hij weet ook wat Open Air onderscheidt van andere feestjes: "De spontaniteit. De muziek brengt mensen bij elkaar zonder dat er iets van reclame of organisatie nodig is. Uiteindelijk staat hier niet veel he, alleen een Dj-set en een bierkraam, maar dat is genoeg. Normaal is dat hier een parking, maar nu staat heel de jeugd van vilvoorde hier te feesten, geweldig." 

Naarmate de avond vordert, blijft het volk toenemen. Totdat, zoals voorspeld door Johannes, het hele plein vol staat met dansende en drinkende mensen  en de muziek overminderd uit de speakers blijft knallen. Met jong en oud verenigd en alle mogelijke afkomsten vertegenwoordigd, heeft  Open Air zijn doel bereikt:  mensen bij elkaar brengen.