‘Een nationaal stadion stamt uit de koloniale tijd’

Michaël Michiels, Lennert Vannooten
Published on Wednesday 150513
Dat er tegen 2019 een gloednieuw nationaal stadion komt op parking C is al langer bekend. Hoe de Heizelvlakte er na 2020 zal uitzien is evenwel nog niet zo duidelijk.

Volgens Brussels schepen van Sport Alain Courtois wordt het Koning Boudewijn­stadion volledig met de grond gelijk gemaakt. ‘De afbraakwerken starten in 2020 of 2021. Dat wil niet zeggen dat Brussel geen kandidaat meer is om het EK atletiek in 2022 te organiseren. Alleen zal men daarvoor moeten uitwijken naar een andere locatie’, stelt hij.

‘Er zijn mogelijkheden op drie verschillende plaatsen. Je hebt het Fallonstadion in Sint-Lambrechts -Woluwe, het Drie Linden­stadion in Watermaal-Bosvoorde en het Jesse Owensstadion in Anderlecht. Er zijn dus zeker voldoende mogelijkheden’, ver­volgt Courtois.

Neo2-project

In 2017 zal het Koning Boudewijnstadion niet meer in orde zijn met bepaalde UEFA-normen. Volgens de schepen kunnen de Rode Duivels toch in het Koning Boudewijnstadion blijven spe­len. ‘We spelen momenteel al met een derogatie, dat betekent dat de UEFA-norm wordt opgeheven. Nadien zullen we die gewoon verlengen. Het is weggesmeten geld om het stadion nu te gaan renoveren en nadien af te breken.’

De site rondom het Koning Boudewijnstadion zal ook een make-over ondergaan. ‘Het Neo-project is een ambitieus plan van de stad Brussel om de Heizelvlakte nieuw leven in te blazen. Het project zal in verschillende fases tot stand komen. Naast het nieuwe nationale stadion komt er ook een groot shoppingcenter, een openluchtzwemvijver, een luxehotel, een congrescentrum, een nieuwe bioscoop, 575 woningen en een ondergrondse par­king.’ Mini-Europa en Océade zouden niet noodzakelijk moeten verdwijnen, die keuze ligt bij de projectontwikkelaar. De werken moeten in 2017 van start gaan.

Ook Brussels oppositielid Bianca Debaets (CD&V) bevestigt de komst van het Neo2-project. Al ligt er nog geen definitieve datum vast voor de start van de afbraakwerken van het Koning Boude­wijnstadion. ‘Zolang het nieuwe stadion niet af is, blijft het oude staan’, zegt Debaets.

Atletiekpiste of niet?

‘Zowel de stad Brussel als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest willen een nieuw stadion met een capaciteit van 60.000 toe­schouwers. Niet alleen voor voetbalwedstrijden, maar ook voor andere evenementen’, vertelt Courtois.

Alleen inkomsten van de wedstrijden van de Rode Duivels zijn niet genoeg om alle kosten te dekken. ‘Om een stadion zo ren­dabel mogelijk te maken moeten wij het verhuren aan een club. Dat RSC Anderlecht zijn intrek neemt in het nieuwe stadion komt absoluut in orde en als Anderlecht geen atletiekpiste wil, dan komt er geen piste’, aldus Courtois.

Bij RSC Anderlecht houden ze toch nog een tweede optie achter de hand. Begin vorig jaar diende de Brusselse club een bouwaanvraag in voor de bouw van een derde ring in het Constant Vanden Stockstadion. Met deze uitbreiding zou de huidige capaciteit van 21.500 zitplaatsen op­getrokken worden naar 30.500 zitjes.

Spelen in een bunker

Volgens sporteconoom Trudo Dejonghe (KU Leu­ven) heeft de nationale ploeg geen nood aan een nieuw stadion. ‘Het is een overblijfsel van in de koloniale tijd dat nationale ploegen in een eigen stadion spelen. In landen zoals Duitsland, Frank­rijk en Nederland spelen de nationale ploegen gewoon in de stadions van de clubs. Kijk, van mij mag het nieuwe stadion er zeker komen, maar dan moet je alle andere clubs ook dezelfde voor­delen geven.’

Dat de infrastructuur in België te wensen over­laat, is voor Dejonghe duidelijk. ‘Het Koning Boudewijnstadion is een gedrocht. Je komt in België voetballen en je wordt in een bunker ge­stopt. Het is zeer ontoeganke­lijk, er is weinig parkeergelegenheid en er zijn amper drankgelegenheden. Daarbovenop komt nog eens die atletiekpiste die dodelijk is voor de sfeer in een voetbalstadion. Het enige stadion in Duitsland dat nog een piste heeft is het Olympiastadion in Berlijn. Voetbalclubs zouden beter het Engelse stadion­model volgen’, vervolgt Dejonghe.

Financiële kater?

Wat de Memorial Van Damme betreft, is Dejong­he hard voor organisator Golazo. ‘De Memorial vindt slechts één keer per jaar plaats in het Ko­ning Boudewijnstadion, daarom vind ik het niet de moeite om een stadion te verknoeien. Golazo ijverde lang voor de komst van een piste in het nieuwe stadion of voor een nieuw atletiekstadi­on. Als ze er één met een piste willen dan moeten ze dat als privé-organisatie maar zelf betalen.’

Het verdwijnen van het Koning Boudewijnstadi­on zal volgens Dejonghe geen al te grote impact hebben op de economische activiteit rond de Heizelvlakte. 'Ik vermoed wel dat de hore­cazaken in de buurt van het Constant Vanden Stockstadion er meer onder zullen lijden.’

Wat biedt de toekomst?

‘Het is altijd de grote droom geweest van oud-burgemeester Freddy Thielemans om de Heizel­vlakte te verbouwen en er een congreszaal en een shoppingcenter neer te zetten. Persoonlijk vind ik dat als je een project als Uplace tegen­houdt, je dergelijke projecten ook niet mag toe­laten’, zegt Dejonghe.

‘Anderlecht zou het zelfs hard kunnen spelen en een lagere huurprijs kunnen eisen. Het is RSC Anderlecht of niemand anders. Het is zelfs voor­deliger om het nationale stadion te huren en er wekelijks in te spelen dan het Constant Vanden Stockstadion te renoveren. Bovendien is geen enkel stadion rendabel. Je kan hoogstens de ope­rationele kosten dekken’, besluit Dejonghe.